Blog van Levenskunst

Dit blog is een maandelijkse rubriek, waarin wij de actualiteit bespreken tegen het licht van het werk van Levenskunst.


Wakker worden!

haantje 2Nog goede voornemens geformuleerd voor 2018? Stonden er weer de bekende onderwerpen op het lijstje zoals meer bewegen, verstandiger eten en drinken, stoppen met roken, meer quality-time? En weet je eigenlijk nu al wat daar van terecht zal komen? En ook wat dan je reactie zal zijn? Bingo! Teleurstelling, zelf-veroordeling en het beruchte looser-gevoel. Waarom lukt het toch steeds niet? Nou, laat dan maar, we gaan gewoon over tot de orde van de dag. Lekkere binnenkomer in het nieuwe jaar, zeg! Genoeg! Volgend jaar doen we niet meer aan voornemens. We gooien het over een heel andere boeg. Eens kijken of er een nieuw appje te downloaden valt die ons leven een stukje gemakkelijker, dus aangenamer kan maken. Wat die technologie toch allemaal vermag! Geweldig, dat ons zoveel uit handen wordt genomen, gemak dient de mens. Hoeveel ‘vrienden’ heb ik inmiddels op Facebook? Hoeveel ‘likes’? Hoe kan ik mijzelf snel troosten voor deze zeperd?

18-01-2018
 

De waanzin van de angst

angstPersoonlijke opvattingen kunnen bedreigend zijn voor iemand met een andere opvatting. Niet zelden zijn beide ongenuanceerd en ongegrond. Wij hebben namelijk de neiging iedere fundamentele onzekerheid over ons bestaan af te dekken met overtuigingen die wij met hand en tand absoluut verklaren. Maar … achter elk heilig huisje schuilt angst. Zo kan het gebeuren dat wij in Europa op zijn minst ambivalent staan ten opzichte van andere, voor ons onwennige culturen die sinds een paar jaar met de huidige vluchtelingenstroom onze grenzen oversteken. Na vele eeuwen oorlog in de eigen achtertuin en confrontaties met een verscheidenheid aan Europese culturen zou je toch denken dat we daar inmiddels redelijk vertrouwd mee zijn geraakt. Maar nee hoor, we zien opnieuw een improductieve collectieve uiting van het simpele, eendimensionale platte vlak ‘angst leidt tot haat’. Angst werkt aanvankelijk als motor om ons verzet aan te wakkeren, mondt daarna uit in haat en wordt daarmee haar voedster. Angst voor het onbekende, en met name de onbekende ander, houdt ons opgesloten in onze breed gekoesterde, maar beruchte comfortzone. En dat terwijl er voor een vluchteling zoveel op het spel staat. Ik denk vaak: ‘Hoe zouden wij zelf reageren als naast ons de bommen vielen? Zouden wij lijdzaam wachten tot de dood ons zou inhalen? Natuurlijk niet. Wij zouden het op een lopen zetten en niet weten waar wij het moesten zoeken.

18-12-2017
 

Oorverdovende stilte

stilteStilte. De een snakt ernaar, de ander vindt haar onverdraaglijk. De omgevingsherrie, het gekakel in ons hoofd. Het is nooit meer stil in ons en om ons heen. Door de snelheid waarin wij leven zijn wij informatie- en geluidsslaven geworden. Het rumoer om ons heen neemt toe: het verkeer, de luchtvaart, de dreunende beat in winkels, de TV die bij veel mensen de hele dag aan staat. In de NCRV documentaire ‘In persuit of silence’ van april dit jaar stelt de WHO dat ‘… geluidshinder na luchtverontreiniging een tweede plaats bezet qua bedreiging voor onze gezondheid’. Het is aangetoond dat omgevingsherrie in de gezondheidszorg het percentage fouten vergroot. Het menselijk oor is ingesteld op ongeveer 70 decibel. In New Yorkse restaurants wordt vaak 90 dB gemeten; in de metro zelfs 107. Het zal in Nederland niet anders zijn. Veel stiltegebieden verdienen die naam niet meer. In Bombay, de meest lawaaiige stad in de wereld, werd tijdens een van de vele festivals de schreeuw van een 10 jarige die werd verkracht niet gehoord door al dat lawaai. We worden er ziek van en worden bijna uiteen getrokken door prikkels die van alle kanten op ons af komen. Wij lijden onder die fragmentatie maar zijn tegelijkertijd doodsbang voor de stilte.

28-11-2017
 

Haas-tige spoed


tortoisegoingdownKen je de fabel over de haas en de schildpad?

De haas moest altijd wat schamper lachen wanneer hij de schildpad zag lopen, want dat ging zo langzaam. ‘Ik begrijp niet waarom jij je altijd zo sloom beweegt,’ zij hij pesterig. ‘Als jij eindelijk aankomt, is alles al lang voorbij.’ De schildpad moest grinniken. ‘Vlug ben ik niet,’ zei hij, ‘maar toch durf ik te wedden, dat ik eerder aan de overkant van dit veld ben dan jij. Zullen we een wedstrijd houden? Dan kun je het zien.’ ‘Top!’ riep de haas overmoedig en meteen sprong hij er vandoor, zo snel als hij kon. De schildpad ging heel rustig op weg.

25-10-2017
 

Ik ben naïef… wablief?

the foolWanneer we vinden dat iemand naïef is bedoelen we meestal ‘je bent een uilskuiken’. Die persoon staat vervolgens te boek als onnozel, kortzichtig en goedgelovig. Je bent de kindertijd toch allang voorbij? Nou dan. Weet je dan niet dat de wereld en het internet aan elkaar hangen van bedrog en cynisme? Daar is toch geen kruid tegen gewassen? Naïef zijn wordt dus in feite beschouwd als een diskwalificatie. Naïeve mensen moeten tegen zichzelf worden beschermd, en anders wij wel tegen hen. Maar het zit volledig anders. Wij misbruiken het begrip naïef en verwarren het ten onrechte met iets anders. Er is sprake van ‘vermeende’ naïviteit. Denk daarbij aan de doe-het-zelver zonder veel kennis van zaken die zo ongelukken veroorzaakt. Naïef? Nee roekeloos. Of internetten zonder back-ups te maken, de virusscanner te updaten of rare e-mailtjes uit misplaatste nieuwsgierigheid toch maar te openen. Naïef? Nee, onvoorzichtig en onverantwoord. Of financiële transacties aangaan zonder al teveel kennis van zaken en dan op de koffie komen. Gewoon niet geïnformeerd. Dat is geen naïviteit, dat is onbezonnenheid. Wij begrijpen naïviteit niet en stellen het niet zo op prijs. Wist je trouwens dat er in het rijmwoordenboek ruim 500 trefwoorden te vinden zijn die rijmen op naïef? Stof genoeg dus voor heel wat satire. Of … missen we hier iets?

20-09-2017
 
Pagina 1 van 6
Back to top